IN MEMORIAM Jan van Roij

Jan van Roy is geboren in Beesel op 28 april 1940 en is overleden op 31 januari 2022 in Roermond. Jan was getrouwd met Arda van Roy- Veldman en zij kregen 2 zonen Fons en Philip. Hij heeft zijn gehele leven in Beesel gewoond.
Jan was meer dan 61 jaar lid van de Beeselse Schutterij en was schutter in hart en nieren. Hij heeft op vele terreinen in al die jaren zijn sporen verdiend zowel bestuurlijk, organisatorisch en financieel. Jarenlang heeft hij in het bestuur gezeten en ook daardoor zijn stempel gedrukt.
Jan heeft ervan genoten dat Beesel in 1981 voor de 4e keer het OLS won in het Belgische Dorne en ook vanzelfsprekend meegewerkt aan het organiseren van het OLS in 1982. Dit was opnieuw een groot feest in Beesel.
Sinds 1736 of eerder is het Draaksteken eeuwen lang georganiseerd en uitgevoerd door de Schutterij van Beesel. In de organisatie en de uitvoeringen van het Draaksteken heeft Jan samen met anderen sinds 1960 zijn rol gespeeld. Sinds 1980 kwam de organisatie in handen van de Schutterij samen met vertegenwoordigers van andere verenigingen uit Beesel in de Stichting Draaksteken. De organisaties na 2002 alleen door de Stichting Draaksteken zonder de opdracht door de Schutterij heeft hem en vele anderen, voornamelijk oudere schutters, veel pijn gedaan en dit kon Jan nooit accepteren. Hoewel hij en ook de Schutterij van mening zijn dat het Draaksteken steeds opnieuw prima georganiseerd wordt door de Stichting Draaksteken en ook prima uitgevoerd wordt door de bevolking van Beesel.
Aan de bouw van de Gildekamer heeft Jan samen met andere Schutters een grote bijdrage geleverd zowel organisatorisch, financieel en in de uitvoering. Vooral op het gebied van sponsoring in geld en natura was hij vaak op stap naast zijn werkzaamheden in zijn eigen schildersbedrijf. Op deze manier heeft hij ook veel inkomsten binnengehaald. Ook zat hij in het comité dat de opening van de Gildekamer organiseerde op Hemelvaartsdag in 2003. Tevens vond hij dat de Gildekamer, het terrein en de Schutters in tenue er goed uit moesten zien. Bij de donateursacties en het verkopen van loten en appelstroop was Jan steeds present.
De laatste jaren bleef Jan op zijn wijze actief voor de Schutterij. Hij was wel beperkt door zijn gezondheid en mede door zijn vasthoudendheid was de samenwerking met de schutterij niet altijd gemakkelijk. Jan was standvastig maar zijn doel was wel altijd om goed te doen voor de Schutterij zoals hij dacht dat het beste was. Veel plezier had hij aan de kaartmiddagen bij het stamcafé van Sef Janissen en werd opgehaald en thuis gebracht. Deze plaats was en is altijd een belangrijke locatie voor de Schutters van Beesel.
Jan was trouw aan de schutters en zijn cliënten waar hij had gewerkt. Hij was een trouwe bezoeker bij mensen die aandacht nodig hadden. Toen Jan niet meer auto kon rijden gingen familieleden en enkele schutters regelmatig met hem mee.
Op zaterdag 5 februari 2022 was zijn afscheid in de Sint-Gertrudis kerk in Beesel waarna hij werd begraven bij Arda, op de Algemene Begraafplaats in Reuver.
Wij wensen de familie veel sterkte toe. Ook Beesel en de schutters zullen hem missen.
Jan wij willen jou bedanken voor alles wat jij betekend hebt ook voor de Schutterij van Beesel en zeggen tot ziens daarboven bij al je dierbaren en de schutters.
Jan rust in vrede, adieu tot ziens bij God.